В много от държавите в Европа има сериозен държавен сектор,

...
 
В много от държавите в Европа има сериозен държавен сектор,
Коментари Харесай

Неравенството е най-голямата опасност за демокрацията

  В доста от страните в Европа има сериозен държавен бранш, който се ръководи не по-зле от частния
 

 

Петър Кънев, народен представител от БСП, пред­седател на Икономичес­ката комисия в 44-то НС

- Г-н Кънев, на 21 юли БСП пред­с­тави плана си „ Визия за Бъл­гария “. Почти месец след пред­с­тавянето — какъв е ползата на вашите гласоподаватели към документа и какви са най-честите въп­роси, които ви задават? 

- Почти месец мина, откогато в НДК нап­равихме съществено обсъж­дане на концепциите, заложени във „ Визия за Бъл­гария “. Интересът продъл­жава да е доста огромен. Преди сед­мица с сътрудниците от ПГ на „ БСП за Бъл­гария “ обсъж­дахме, че не е неприятно материалът да бъде раз­м­ножен с разновидности за противоположна връзка с нашите струк­тури. Какво предиз­вика приемането на този документ за раз­витието на дър­жавата ни? Истината е, че желаеме да предиз­викаме спор в общес­т­вото. Голямата идея и цел за влизането ни в ЕС прик­лючи през 2007 г. Вече 10 години ние сме членки и за нас стои въп­росът какво пос­тиг­нахме и къде сме. Особено в този момент след европ­ред­седател­с­т­вото този спор лип­сва в нашето общес­тво. Всичко изг­лежда прекомерно розово, красиво и лъс­каво, а истината е, че 10 години откакто влязохме в ЕС, Бъл­гария изгуби 1 млн. от своето население. Ако през 2007 г. покупател­ната ни способ­ност беше 46% от сред­ната за ЕС, в този момент, 10 години по-късно, тя е 49 %. Т.е. имаме само 3% растеж. Изк­лючително невисок е по всевъзможни стан­дарти е сред­ният ритъм на стопански рас­теж за пос­лед­ните 10 години — средно 2 %. Притес­нява ме огромният дял на популацията с риск за бед­ност. Знаете, че в ЕС това е от около 20%, в Бъл­гария над 46%. Искам да се върна към едни думи, които цитирах в залата на НДК, когато пред­с­тавих част от икономичес­ката плат­форма във „ Визия за Бъл­гария “. Тогава цитирах нобеловия лауреат Джоузеф Стиг­лиц, който беше споделил, че неравен­с­т­вото е огромната опас­ност на демок­рацията. Дойде един миг, в който ние би трябвало да започ­нем този спор и да забележим накъде ще вър­вим нататък. Пос­лед­ните години след влизането ни в ЕС, Бъл­гария затъна в нищоп­равене, в липса на промени. В доста сек­тори рефор­мите са изк­лючително значими. Опаш­ката за здравни минис­три върви доста бързо. 

- Визията предиз­вика комен­тари от пар­ламен­тар­ните и извън­пар­ламен­тар­ните пар­тии. Критикуваха ви, че няма раз­чети за концепциите в документа. Как оценявате реак­циите против плана? 

- Първо БСП като втора политическа и съществена опозиционна мощ излезе с пред­ложението за тази визия. Нор­мално е управ­ляващите да се нах­вър­лят върху нея. Това е визия, не е Бюджет 2019 г., нито проек­топ­рог­рама. Има много хрумвания в нея, на които и аз самият виждам скеп­тично. Тази визия не е пред­ложена, с цел да се одобри и гласоподава единомислещо, а да има спор по нея. Както виж­дате чисто сек­торно сътрудниците от „ Позитано “ започ­наха да провеж­дат срещи с неп­равител­с­т­вените организации. Две или три сходни срещи към този момент минаха. Есента ще бъде доста по-интересна, защото ни пред­с­тоят срещи със син­дикати и работодател­ски организации, както и с бран­шови съюзи. Не виж­дам за какво се превъз­буж­дат някои сътрудници. Това не е бюджет. Като пристигна време да гледаме бюджета за 2019 г. в пар­ламента, тогава ще имаме по-сериозни диспути във връзка с циф­рите. 

- Вие сте пред­седател на Комисията по икономическа политика и туризъм към Народ­ното съб­рание. Във „ Визия за Бъл­гария “ БСП пред­лага нов път към устой­чив стопански рас­теж. Какво включва този път и каква дъл­гос­рочна пер­с­пек­тива дава той на страната? 

- Много неща би трябвало да се пип­нат и да се трансформират. Ние пред­лагаме един съв­сем нов режим на управ­ление на дър­жав­ната соб­с­т­веност. Каз­ваме повече дър­жава там, тогава, където и когато това е необ­ходимо. Истината е, че никой не е споделил, че дър­жав­ното е по-лошо от час­т­ното, само че през пос­лед­ните години в Бъл­гария в бъл­гар­с­кия език нав­лезе една нова дума „ бор­довак “. Това са пар­тийни приятели и без значение кой е на власт, те влизат в бор­довете и добре си живур­кат. Ние пред­лагаме управ­лението на дър­жав­ните компании и фир­мите с мажоритарно и дър­жавно учас­тие да бъде пос­тавено на пазарен прин­цип. Авс­т­рия има над 40% дър­жавна стопанска система, за какво във Фран­ция може да бъде над 30%, да не приказваме за някои от север­ните дър­жави, а при нас постоянно, когато се каже, че нещо е дър­жавно, е неприятно и нещо, което е час­тно, е прек­расно. Има една сентенция, че дър­жав­ният монопол е нещо отв­ратително, само че по-лошо от него може да бъде единствено час­т­ният. За страдание в пос­лед­ните години, изключително в общините, имаме едно огромно изк­ривяване по линията на по този начин наречения аут­сор­синг, всичко това, което може да бъде печелившо за дадена община, обик­новено се прех­върля на час­тни компании. Става въп­рос за логис­тиките, инф­рас­т­рук­турата, чис­тотата и всичко останало. Има доста неща, по които желаеме да започ­нем дебата и да намерим кон­сен­сус в общес­т­вото. Бъл­гария сега е в един срав­нително добър стопански цикъл. Над 70% от бъл­гар­с­ката стопанска система е свър­зана с европейс­ката. В Европа има един нелош рас­теж. Шегуваме се, че когато европейс­ката стопанска система кихне, Бъл­гария се раз­болява, само че истината е, че растеж от 3.5–4%, които даваме на стопанската система ни, не са дос­татъчни. Изп­ревариха ни всички тези дър­жави, с които преди 15 години бяхме почти на едно равнище: Румъния, Словакия, Полша. В момента те са много пред нас и ние сме притес­нени, че нищоп­равенето и единствено говоренето до средата не ни водят. Проб­лемите ни се задъл­бочават и не вър­вим нап­ред. 

- Приложима ли е концепцията за по-голямо дър­жавно присъс­т­вие в сек­тор­ните политики, в час­т­ност стопанската система и какъв е образецът в други европейски дър­жави в това отношение? 

- Никъде в нашата визия не се приказва, че би трябвало да има национализация или да има нарастване на дър­жав­ния сек­тор. Говорим, че и това, което сега го има като дър­жавен сек­тор, се управ­лява зле. Управ­лява се многопар­тийно, неоп­тимално и в случай че желаеме да вър­вим нап­ред, би трябвало да се подготви поп­равка в Закона за дър­жав­ните компании. Трябва да се види какво ще вършим с тях­ното управ­ление. Те би трябвало да минат на различен пазарен прин­цип. Как е в Западна Европа? В доста от дър­жавите в Европа има сериозен дър­жавен сек­тор, който се управ­лява не по-зле от час­т­ния. 

- Как ще пос­тиг­нете задачата си в проек­тодокумента за стабилизиране на икономичес­ките райони за обмисляне? 

- Изос­таването ни е доста огромно. Това е тематика, по която не съм експерт и мъчно бих могъл да нав­ляза. В Бъл­гария се офор­мят три-четири до пет огромни мощни стопански кон­г­ломерата и става изпом­п­ване на работна ръка, стопански и интелек­туален потен­циал към тях, не е добре за раз­витието на стопанската система. Затова ние ще желаеме в новия бюджет за 2019 г. специфична прог­рама за районно раз­витие и обособени пера и параметри за раз­витието на тези райони. 

- Във „ Визия за Бъл­гария “ е заложено да се премах­нат кон­цесиите на плажовете. Какво мотивира БСП да пред­ложи тази мярка и какъв ще бъде резул­татът от нея? 

- Това примерно е една от мер­ките, за която аз имам избран скеп­тицизъм, не поради това, че не е вярно. Знаете, че бъл­гарите постоянно се оплак­ват от обс­луж­ването по бъл­гар­с­ките плажове и неп­рекъс­нато ни се натяква какъв брой отлично е в Гър­ция, където кон­цесии на плажовете няма. Там общините се занимават с този проб­лем. Нас­коро четох, че сходна е обстановката в Тур­ция и в Италия. Идеята е доста добра, неприятното е, че към този момент е много късно, с цел да тръг­нем по този път. Големите плажни кон­цесии са дадени за по 15–20-25 години и доста мъчно чисто правосъдно това може да бъде раз­валено и нап­равено. Лично моето мнение и аз не веднъж съм го споделял с минис­тър Николина Ангел­кова и с вицеп­ремиера Томис­лав Дон­чев там, където даден плаж има един кон­цесионер, обс­луж­ващ туроператорите туробект, какъвто нап­ример е Албена, е естес­т­вено той да бъде даден на него. За плажове от вида на този в Царево или в Обзор, където има много турис­тически сътрудници, които го пол­з­ват, би трябвало да бъде общин­ска соб­с­т­веност. Това би трябвало да бъдат дружес­тва, които да нямат право на облага, а да обс­луж­ват популацията и граж­даните. Тази скица работи превъзходно в доста дър­жави. Проб­лемът е, че много късно тази концепция се задейс­тва, само че от време на време по-добре късно, откол­кото в никакъв случай. 

Интер­вюто е на Аген­ция „ Фокус ”

(заг­лавието е на ЗЕМЯ)
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР